Small Hamsters


Hobbytenyészet

MENÜ

A törpehörcsög


Jellemzés: A törpehörcsög közül a dzsungáriai törpehörcsög (Phodopus sungorus sungorus) Szibériából származik, Európában csak az 1980-as években vált népszerűvé.. A dzsungáriai törpehörcsög NEM TÁRSAS ÁLLAT, jobban érzi magát, ha a területét csak Ő uralja. A hozzá nagyon hasonló Campbell-hörcsöggel ellentétben ennek a fajtának csak néhány színváltozata ismert: a vadas, a winter-white, a pearl (gyöngyház), a kék, a bézs és a mandarin. Állatkereskedésekben is elterjedt, de célszerű tenyésztőtől beszerezni. A törpehörcsögök jóval kisebbek, mint a szíriai aranyhörcsög, de nagyon hasonlítanak nagyobb rokonukra. A táplálékukat pofazacskójukban szállítják, gondosan raktározzák. Farkuk egészen pici, szinte alig látható. A dzsungáriai törpehörcsög alapszíne a vadas, ebből, illetve Campbell - törpehörcsög keresztezésével jöttek létre a legkülönbözőbb színváltozatok.

Elhelyezés: Szobahőmérsékleten, leginkább 20-25°C-on érzik jól magukat. Melléképületben is elhelyezhetjük őket, csak vigyázni kell, hogy a hőmérséklet télen se süllyedjen 15°C alá. A helyiség jól szellőző és huzatmentes legyen. Az egy-két állat számára kialakított férőhely legalább 30cm hosszú és 25cm magas (ennél a magasságnál célszerű rácsos tetőt is felszerelni). Mielőtt a kis állatot hazavisszük, nem árt már előre beszerezni a megfelelő ketrecet vagy terráriumot illetve egy-két alapvető felszerelést, kiegészítőt. Fontos, hogy a szálláshely, lakhely vásárlásakor olyat válasszunk amiben kis kedvencünk jól érzi majd magát, és igényeinek megfelelően futkározhat vagy mászhat. A kartonból, farostlemezből készült egyszerű dobozok, ládák nem ideálisak rágcsálók tartásához, mivel ezeket az állatok seperc alatt rágják át. Egy jó minőségű ketrec, műanyag vagy üveg terrárium sajnos nem olcsó mulatság. Ne sajnáljuk a pénzt a hörcsög lakhelyére, mert mi legalább annyira örülni akarunk a kis hörcsögnek, mint amennyire fontos, hogy ő jól érezze magát az általunk meghatározott környezetében. Egy terráriumban/ketrecben érdemes csak egy állatot tartani és a nagyobb lakhelyet választani a hörcsög vándorlási ösztöne és nagy mozgásigénye miatt. Egy hörcsög számára minimum 30x25 alapterületű ketrec vagy terrárium szükséges, de itt is igaz, hogy minél nagyobb, annál jobb.
Kertec: Ideális esetben a ketrecen a rácsok vízszintesen futnak, mert így a kis hörcsög mászó igényét kielégítheti. A legtöbb hörcsög, ha jól érzi magát ketrecében, tornászokat megszégyenítve csimpasz-kodik át a ketrec egyik oldaláról a másikra. A függőleges rácsozású madárkalitkák nem a legszerencsésebbek a hörcsögök számára, főleg a törpehörcsögök esetén. A ketrecek jól szellőznek, de a forgács könnyen kiszóródik, nehezebb takarítani.
Terrárum: Hátránya, hogy oldalfali simák és nem tud rajtuk a hörcsög felmászni, tornázni. Ilyen esetekben a berendezési tárgyakat kell úgy megválogatnunk, hogy egy-két mászásra alkalmas berendezés is legyen köztük. Egy nagyobb faág, vagy rágcsálók számára kialakított mászóka fából vagy fémből teljesen alkalmas. Terráriumban is lehet szinteket kialakítani feltéve, hogy az elég tágas, és mélysége is legalább 30cm. A terrárium nehezebben szellőzik, ezért érdemes jól szellőző, de nem huzatos helyre rakni.

Táplálása: Naponta adott zöldség és gyümölcs mellett is szükségük van a höriknek vízre. Persze ilyenkor kevesebbet isznak, de nyáron megnő a vízszükségletük. A legjobb ha önitatóban adjuk nekik, mert a tálkában hamar szennyeződik, és hamar ki is borítják. Az önitatóból a hörik akkor isznak, amikor épp szükségük van rá. Természetesen az önitatóban is fontos cserélni a vizet. Lehetőleg kifejezetten hörcsögök számára gyártott mag- vagy tápkeveréket vásároljunk, de saját magunk is előállíthatjuk (búza, árpa, kukorica, napraforgó, tökmag, mazsola, szentjánoskenyér, köles, lenmag stb). Ezzel sok problémát megelőzhetünk! A friss zöldségfélék biztosítása a vízszükséglet fedezésén túl egyéb szempontok miatt is fontos! Legjobb a szabadban (tiszta helyről!) szedett fű, pitypanglevél, tyúkhúr, egyéb kerti gyomok, de adhatunk almát, görögdinnyét, sárgarépát, paprikát, paradicsomot, céklát, répát, uborkát és sok más gyümölcs- és zöldségfélét is. Hetente egyszer-kétszer adjunk állati eredetű fehérjét tartalmazó ételeket ez lehet: sajt, túró, lisztkukac, főtt csirkecsont, ún. dropszok stb. A káposztaféle tilos!

Tenyésztése: A kölykök már néhány hetesen ivarérettek, de a nőstények első fedeztetésével várjunk kb. 3 hónapos korukig! (A hímek első fedezésével is ajánlott legalább eddig várni!) A hímet és a nőstényt saját tapasztalataim szerint csak a párzás megtörténtéig szabad együtt tartani, mert csúnyán összeharaphatják egymást - ami komoly sérülést és akár az állat pusztulását is eredményezheti. Ezenkívül, ha egy pár együtt van mindig akkor 3-4hetente kölyökáldással lehet számolni, ami mind a gazdinak, mind az anyának nagyon megterhelő. (A folyamatos vemhesség-utódnevelés rövidebb életet, gyengébb utódokat eredményezhet!) A vemhességi idő kb. 16-21 nap. Az anya számára a szülés és az utódnevelés idejére biztosítsunk nyugodt körülményeket. A kölykök csupaszon, csukott szemmel jönnek a világra. Jelenlétüket csak nagyon vékony, síró hangjukról lehet felismerni. 2 hétig csak szopnak, de ezután már a fészket elhagyva (bár anyjuk igyekszik visszavinni őket), elkezdik kóstolgatni a szilárd élelmet. A kölyköket 4 hétig kell az anyjuk mellett tartani, ezután válasszuk szét őket nemek szerint. A kölykök neme nehezen, de megállapítható; kérjünk meg egy tapasztalt tenyésztőt, hogy mutassa meg, miként.

 

 

Forrás: www.rodentologia.hu

 

Hírek

  • Új alom
    2011-05-21 18:00:00

    Ma reggelre megszülettekMandarin és Zsömle kicsinyei! Még nem zargatom őket, de elég sokan vannak! :)

Szavazás

Kedvenc hörcsögfajtám
Dzsungáriai törpehörcsög
Szíriai aranyhörcsög
Asztali nézet