Small Hamsters


Hobbytenyészet

MENÜ

Miért táncol a táncoló egér?

Nos, ez az egérfajta a nevét furcsa járásáról kapta. Többször úgy mászkál fel-alá, mintha részeg lenne. Ez azért van, mert a japán táncoló egérnek rossz az egyensúlyérzéke, ami miatt természetes környezetben hamar a ragadozók áldozata lenne.
Piciny testét fehér szőr borítja, melyet fekete vagy bézs foltok tesznek egyedivé. Átlagos élettartama 2-3 év.
A japán táncoló egér nagyon kicsi, a felnőtt egyedek hossza sem haladja meg a 7cm-t és súlyuk is csak 15-20 gramm. A szeme fekete. Élettel teli, különös kis állat. Élvezi a szaladgálást, és sokat mászik a ketrecben. Ez az oka annak, hogy időről-időre szabadon kell engedni. Az egér nagyon barátságos az emberekkel és nem is harapnak.


Szaporodás

Az egér 30-40 nap elteltével lesz képes párosodni. Az egér mama átlagosan havonta ad életet a kicsiknek. Egy szülés alkalmával 3-7 egyed születik, a fiatalabbak többet, míg az idősebbek kevesebb porontyot hoznak a világra. Az újszülöttek 1,5 cm hosszúak, színük rózsaszín. Nagyon fontos, hogy a szülést követő egy hétben ne zavarjuk a nőstényt, különben agresszívvé válhat, és megölheti a kicsiket. Ilyenkor legjobb, ha csak az etetés miatt nyúlunk az akváriumba. Amíg az egerek kicsik, nem ajánlatos zavarni őket. Néhány hét eltelte után, mikor kinyílt a szemük, szőrük nőni kezd, nyugodtan kivehetjük őket a ketrecből, és hagyhatjuk őket a többiekkel szaladgálni. Persze a fiatalokra nagyon kell figyelni, mert könnyen eltévedhetnek. Egy hónap elteltével lehet őket elválasztani az anyjuktól.

 

Etetés&itatás

A japán táncoló egér - mint minden egér - gyakorlatilag mindenevő, de legszívesebben növényi eredetű eleséget fogyaszt . Kedveli a kisrágcsálók számára készített magkeveréket . Nem sértődik meg, ha néha napján meglepjük dióval, mogyoróval. Az ilyen olajos magvak etetésével - magas zsírtartalmuk miatt - legyünk óvatosak, inkább csak kiegészítő eleségként és jutalomfalatként adjuk. A zöldségfélék és a gyümölcsök is kedvenc csemegéi között szerepelnek. "K" betűvel kezdődő ételeket nem lehet adni nekik pl.: krumpli, kelkápszta stb.. és citrom és hagyma sem adható nekik. Friss víz mindig legyen elérhető számára, itatóját naponta mossuk, töltsük! Itatóedényékent a legjobban megfelel az üdítők kupakja. Más fajta itatóedényt nem ajánlanánk, mert ha túl nagy esetleg a kicsik belefulladhatnak. A boltokban különböző ízesítésben kaphatóak vitaminok,melyek különösen a szoptatós mamáknak fontos. Nagyon szeretik

.

Tartása

A japán táncoló egér társas lény, ezért a legjobb az, ha több egeret tartunk egy ketrecben. Minél többen vannak, annál jobban érzik majd magukat. Ha az egér egyedül él, könnyen depresszióssá válhat. A legjobb párosítás, ha egy nőstényt és egy hímet tartunk együtt. Ha két hímet tartunk együtt, könnyen összeverekedhetnek, és megsebesíthetik egymást. Ilyenkor az a legjobb, ha egy hálóval elválasztjuk őket, amíg megszokják egymás szagát. Néhány nap elteltével újra megpróbálhatjuk őket összeereszteni. Általában ha két hím együtt nőtt fel, könnyebben megszokják egymás jelenlétét. Az akváriumból kivehetjük őket, de figyeljünk oda rájuk,mert könnyen elbújnak. Tartása egyszerű, csupán megfelelő nagyságú terráriumot igényel, hogy táncolási hajlamát kiélhesse. Lakásába faforgácsot tegyünk. A táncoló egér annak ellenére, hogy szeret a figyelem középpontjában lenni, nem veti meg a csinos kis búvóhelyeket sem - mégiscsak éjszakai állat - melyek elkészítéséhez a műanyag- vagy cserépedények a legjobbak. A legjobb hely a táncoló egérnek egy átlátszó akvárium. Ez a lakhely megvédi őt a többi háziállattól. Azonban ha nincs egyéb háziállat, az egeret ketrecben is tarthatjuk, azonban a rácsok távolsága nem haladhatja meg a 7mm-t. Ha lehetséges, a ketrec legyen tágas


Játék

A táncoló egerek nagyon játékosak. Különösen kedvelik a wc-papír gurigákat, melyben nemcsak el tudnak bújni és szaladoznak benne és körbe-körbe, de foguk koptatására is remek. Célszerű ezért minél keményebb papírból készültet adni nekik. Mókásak,mert saját tengelyük körül bepörögnek és perceken át forognak. Vigyázni kell rá mert kistestű és törékeny. Csak óvatosan játszunk vele nehogy belső sérüléseket szenvedjenek.

 

Hírek

  • Új alom
    2011-05-21 18:00:00

    Ma reggelre megszülettekMandarin és Zsömle kicsinyei! Még nem zargatom őket, de elég sokan vannak! :)

Szavazás

Kedvenc hörcsögfajtám
Dzsungáriai törpehörcsög
Szíriai aranyhörcsög
Asztali nézet