Small Hamsters


Hobbytenyészet

MENÜ

A szíriai aranyhörcsög


Jellemzés: A szíriai aranyhörcsög (Mesocricetus auratus) a rágcsálók rendjébe tartozik, a hörcsögformák alcsalád legismertebb tagja. Vadon élő populációja erősen megritkult, ígyfelkerült a Vörös-listára. Eredeti élőhelyén - bár kis számban - de előfordul. Az első egyedet 1930-ban fogták be, kölykeivel együtt a szíriai Aleppóban, innen Izraelbe kerültek, ahol sikeresen tenyészteni kedték őket. Házikedvencként is hamar elterjedt, könnyű tarthatóságának, tetszetős külsejének köszönhetően. Feje két oldalán hatalmas pofazacskók nyúlnak egészen a válláig, ebbe gyűjti táplálékát, melyet aztán gondosan elraktároz. Farka egészen rövid, ezért az egérféléket kevésbé kedvelők is rokonszenvesebbnek találják. Ma már rengeteg különféle színben és mintázatban találhatunk aranyhörcsögöt, bár eredetileg csak arany-barna-fekete színekből álló változata létezett. Szőrminőség tekintetében is bő a választék,az eredeti rövid szőrű mellett léteznek angóra, szatén és rex egyedek is.

Elhelyezés: Egy hörcsögnek minimálisan 30×40cm-es területet kell biztosítani, persze ennél nagyobb hely még jobb számukra. Itatót, futókereket, bújócsövet - akár papírgurigát is - biztosítsunk számára. Egy-két gyümölcsfaágat is tehetünk mászás és rágcsálás céljára. Mivel magányosan élő állat, jobb ha egyedenként külön tartjuk, illetve pici koruktól együtt felnőtt, egynemű egyedek esetén jól működhet együttélésük is, fokozott figyelem mellett.
Tarthatjuk terráriumban - ekkor fontos a jó szellőzés, ellenben állataink különféle légzőszervi és bőrbetegségeket kaphatnak. Fontos még, hogy a terrárium legyen olyan magas vagy biztonságosan - pl. ráccsal - lefedhető, hogy a futókerékről se tudjon az állat kimászni.
Ketrecben is jól érzi magát, itt a huzat ami veszélyes lehet, illetve zavaró lehet egyes egyedek rácsrágásra való hajlama és az alomanyag kitúrása, szórása is. Alomként remekül beválik a bőséges, tiszta, por és vegyszermentes faforgács illetve kis fészkük építéséhez kedvelik a szénát és más erre alkalmas alomféleséget is.

Táplálása: Az aranyhörcsög alaptápláléka a megfelelő arányban összeállított magkeverék: árpa, búza, kukorica, napraforgó, táp...stb. egyedül a rozs képez kivételt. Ebből nem kell sokat adni neki naponta, csak kb.15 grammnyit - az elhízást elkerülendő - kivételt képeznek a szoptató és vemhes állatok, számukra igény szerint biztosítsuk.
Zöldségeket: saláta, sárgarépa, uborka, cékla, illetve fűféléket, tyúkhúrt, pitypanglevelet, lóherét változatosan, minden nap
kapjon. Csak vegyszermentes, mosott és leszárított zöldfélét kapjanak. A fűféléket tiszta, úttól távoli helyen szedjük.
A gyümölcsöket - kivéve citrusfélék - szintén nagyon kedvelik, ezekkel bánjunk csínján a fogaik épsége miatt.
Heti 2 alkalommal kapjon fehérjedús táplálékot is: 2-3 lisztkukacot, kevés túrót, keményre főtt tojást, nem zsíros sajtot.
Fogkoptatót is tehetünk számára, bár hasznosabb lehet egy fél héjas dió, szárított lehetőleg magvas, teljes kiörlésű pékárú, lucernakarika. Ezek igazi finomságok számára, szereti még a mogyorót, különféle dropszokat, csemegéket, szárított gyümölcsöket, tökmagot - ezekkel bánjunk csínján, csak alkalomszerűen adjunk nekik.
Ami tilos: paradicsom zöld része, burgonya, barackmag, mandula, fűszeres és sós ételek, kápossfélék.

Szaporodása: Már 6 hetesen ivarérettek lehetnek, ezért eltérő nemű állatokat elválasztás után mindíg elkülönítve tartsunk, mivel ugyan ivarérett, de a tenyészérettséget csak 3 hónapos korukban érik el. A nőstény 4 naponta ivarzik, ilyenkor jellegzetes testtartást vesz fel a hím közeledtére, de akár háta érintésére is. Mindig a nőstényt tegyük a hímhez, különben verekedésbe torkollhat a találkozás. A vemhesség 16-18 napig tart, a kicsik vakon, csupaszon jönnek a világra, az alomszám 4-10 között van leggyakrabban. Az anya keményen védelmezi őket, jobb ha nem zavarjuk nyugalmukat. Gyorsan nőnek, 10 naposan már kezdik rágcsálni amit a mama behord nekik, 2 hetesen már kijárnak a fészekből, 5 hetesen pedig már teljesen önállóak, elválaszthatóak.
Vemhesség és szoptatás ideje alatt bőségesen tápláljuk az anyát, kapjon több zöldfélét és fehérjét, víz legyen mindig számára elérhető. Két vemhesség közötti optimális idő 3 hónap, ennél gyakoribb szülések tönkreteszik a szervezetét, ezért is nem ajánlott együtt tartani a hímmel, mert abban az esetben akár 6 hetente vemhes lehet az anya.

Egészsége: Álltalában vitaminkiegészítésre nincs szükségük, ha táplálékuk változatos. Karmaik és fogaik túlnőhetnek, ezekre ügyeljünk, állatorvos pár pillanat alatt rendbeteszi ezeket. Ha a hörcsögön bármilyen szokatlan tünetet észlelünk, pl: sebeket, köhögést-prüszkölést, bágyattságot, étvágytalanságot, hasmenést mihamarabb vigyük állatorvoshoz. Figyeljünk, ha szürcsög, prüszköl, dülöngél, bizonytalan a mozgása, erősen vakarózik és bundája ritka, valószínűleg beteg az állat. A hörcsög bundája ne legyen csapzott, zsíros kinézetű. Füle, orra, végbéltájéka legyen tiszta, váladékmentes. Szeme legyen tiszta és csillogó, bundája dús, viselkedése aktív, mozgékony, érdeklődő.

 

 

Forrás: www.rodentologia.hu

 

Hírek

  • Új alom
    2011-05-21 18:00:00

    Ma reggelre megszülettekMandarin és Zsömle kicsinyei! Még nem zargatom őket, de elég sokan vannak! :)

Szavazás

Kedvenc hörcsögfajtám
Dzsungáriai törpehörcsög
Szíriai aranyhörcsög
Asztali nézet